Zakelijke e-bike verzekerd voor aansprakelijkheid?

Uw medewerkers bezorgen maaltijden of goederen per e-bike bij uw klanten. Of u gebruikt een elektrische fiets op een andere manier voor uw bedrijf. Handig, duurzaam en voordelig. Maar hoe zit het met de verzekeringen? Wie keert bijvoorbeeld uit als er met de e-bike schade wordt veroorzaakt?

Jonge mens op leveringsfiets die in Amsterdam, Nederland circuleert, schade zakelijk, e-bike, verzekeringen, zakelijke e-bike
Nieuws
Datum: 18-08-2020

Een elektrische fiets heeft een motor en is daarmee welbeschouwd een motorrijtuig. En voor motorrijtuigen bent u verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Toch ligt dat genuanceerder. De WA-verzekeringsplicht geldt alleen voor elektrische fietsen die harder kunnen dan 25 kilometer per uur, zoals speed pedelecs. Is de snelheid van de fiets met elektrische trapondersteuning maximaal 25 km per uur? Dan is deze ontheven van de wettelijke verzekeringsplicht voor motorrijtuigen. U hoeft daar dus geen WA-verzekering voor af te sluiten.

Niet verzekerd op de AVB

Gebruikt u een speed pedelec, dan sluit u daarvoor dus verplicht een WA-verzekering af. Maar hoe zit dat met de e-bike? Wat gebeurt er als u of een van uw medewerkers schade of letsel veroorzaakt met deze fiets? Zou het gaan om een e-bike die u privé gebruikt, dan kunt u vaak terugvallen op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). De meeste AVP’s dekken die schade wel, zolang de e-bike maar niet gebruikt wordt als zakelijke bezorgfiets. Maar kunt u voor een bezorgfiets dan een beroep doen op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB)? Dat is lang niet altijd het geval. Een AVB sluit schade door e-bikes nogal eens uit.

Schade, diefstal en ongevallen

Zorg ervoor dat het aansprakelijkheidsrisico van uw elektrische bezorgfiets(en) goed verzekerd is. Wij checken of uw AVB voldoende dekking biedt. Zo niet dan moet u de verzekering uitbreiden of een aparte WA-verzekering afsluiten. Wij adviseren u daar graag over. We bespreken dan meteen ook de andere risico’s waar u over na moet denken. Schade aan de e-bike zelf bijvoorbeeld of diefstal van de fiets. Wij gaan na hoe u uw complete fietsenpark verzekert. Ook kunnen uw medewerkers door een ongeval arbeidsongeschikt raken of overlijden. Met een collectieve ongevallenverzekering zorgt u ervoor dat dan de financiële gevolgen beperkt blijven. Ook daarover adviseren wij u.

Wilt u de zekerheid dat alle risico’s die u loopt met zakelijke e-bikes goed verzekerd zijn? Neem dan contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.