Koophuizen opnieuw hard in prijs gestegen

De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen is in het laatste kwartaal hard gestegen. Makelaarsvereniging NVM noteerde een prijsstijging van ruim 11%. Gemiddeld kost een bestaande woning nu € 365.000. 

Ballonnen aan een huis die weg vliegen in de lucht
Nieuws
Datum: 20-01-2021

Sowieso was 2020 een topjaar op de huizenmarkt. Er zijn bijna 4% meer woningen van eigenaar gewisseld dan het jaar ervoor. Ook de snelheid waarmee huizen zijn verkocht nam toe. In 2019 duurde dat gemiddeld 36 dagen, in 2020 nog maar 29. 

Hypotheekrente verder omlaag 

De prijsstijging is een gevolg van de krapte op de woningmarkt. Daarnaast speelt de historische lage hypotheekrente een rol. Ook in de eerste week van het nieuwe jaar waren er weer volop renteverlagingen. Gemiddeld betalen huizenkopers nu ongeveer 1,2% hypotheekrente als ze deze 20 jaar vastzetten. 

Veranderingen ten opzichte van 2020 

Voor 2021 is het bedrag van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie verhoogd tot maximaal € 325.000. Verder telt het tweede inkomen van een gezin dit jaar voor 90% mee bij het vaststellen van de zogenoemde woonquote. Een studieschuld weegt dit jaar minder zwaar bij het bepalen van de maximale hypotheeklening. 

Overdrachtsbelasting 

Wie nog geen 35 jaar is, hoeft dit jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Tot en met maart geldt deze regeling voor alle verkopen, vanaf 1 april alleen voor huizen tot € 400.000. De overdrachtsbelasting bedraagt 2%. Op een huis van € 325.000 scheelt dat dus € 6.500. 

Hypotheekvraag? Stel ‘m gerust! 

Bent u van plan om binnenkort een huis te kopen en vraagt u zich af of u wel voldoende kunt lenen? Heeft u een huis op het oog en wilt u de beste hypotheek voor uw situatie afsluiten? Neem dan gerust even contact met ons op. Als specialist helpen we u graag bij het beantwoorden van al uw hypotheekvragen. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.