Hypotheekrenteaftrek verder afbouwen om EU tegemoet te komen?

Minister Wopke Hoekstra (CDA) wil de hypotheekrenteaftrek verder afbouwen. Vanuit Europa is er al langer kritiek op dit fiscale voordeel voor woningbezitters. En omdat Nederland nu financiële steun van de EU wil, moet de regering iets terugdoen.

Bedrijfsmens Hand verandering houten kubusblok met percentage aan OMHOOG en Het pictogram van het pijl-symbool van de pijl.H.C. Rente, aandelen, financieel, rangschikken, hypotheekrente en Cut loss concept, hypotheek, hypotheekrenteaftrek
Nieuws
Datum: 26-08-2020

Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De minister zou om zo’n € 6,5 miljard uit het Europees Herstelfonds vragen. Dat fonds moet een deel van de economische schade van de coronacrisis helpen opvangen.

Te hoge schulden

Probleem is echter dat de EU vindt dat de schulden van Nederlandse huishoudens te hoog zijn. Europa ziet dat als een direct gevolg van de hypotheekrenteaftrek. Daarom moet de regering iets teruggeven om een bijdrage uit het herstelfonds te krijgen, is het argument van de minister.

Verzet

De VVD verzet zich tegen Hoekstra’s voornemen. Volgens de coalitiepartner bevatten de kabinetsplannen al genoeg hervormingen om Brussel tevreden te stellen. Verder aanpassing van de hypotheekrenteaftrek zou daarom niet nodig zijn.

Heilig huisje

De politiek worstelt al langer met het zogenoemde ‘h-woord’. Hoewel de hypotheekrenteaftrek in Nederland lang een heilig huisje was, is deze in de afgelopen jaren toch al deels afgebouwd. Hoekstra pleitte al eerder voor een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Wij houden u op de hoogte

Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend voor u in de gaten. Mocht u vragen hebben over uw hypotheek of uw recht op hypotheekrenteaftrek, neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.